Trends in private cloud en grote en kleine cloudpartijen - Overcloudcomputing.nl

Trends in private cloud en grote en kleine cloudpartijen

Private cloud opkomend

Hoewel de hybride cloudoplossing het populairst blijkt, is de private cloud terrein aan het winnen. Dit heeft alles te maken met de eerder genoemde veiligheidszorgen. Bij publieke cloudoplossingen wordt de infrastructuur met andere klanten gedeeld, om zo efficiënt mogelijk met rekenkracht, opslag en netwerken om te gaan. Veiligheid met betrekking tot publieke cloud vraagt om “vertrouwen” van klanten. Dit gaat meestal ook goed. Voor degene die toch liever zelf de complete controle hebben, is het private cloudmodel een uitkomst. In dit geval wordt de ICT infrastructuur niet gedeeld met andere klanten en kan deze op eigen locatie worden geplaatst of binnen een extern datacenter worden opgezet. Op deze manier wordt vertroebeling van de bewaking, het beheer en de configuratie van de infrastructuur tegengegaan.

Overheden werken aan eigen clouddiensten

Al in 2013, na de onthullingen van Snowden, kwamen er ideeën vanuit het EU-parlement om een eigen Europese cloud te bewerkstelligen. Deze ideeën nemen steeds concretere vormen aan. De Nederlandse overheid werkt nu bijvoorbeeld samen met verschillende ICT bedrijven aan een veilig alternatief voor Dropbox. De dienst gaat LocalBox heten. Verwacht wordt dat de dienst dit najaar open source beschikbaar zal zijn, zodat iedereen er een eigen server op kan zetten.

Grote en kleine cloudpartijen

Door de grote concurrentie in het wolkenlandschap, wordt het voor kleine cloud-partijen moeilijk om in de prijsstrijd van de grote spelers mee te gaan. Door enorme schaalvoordelen, kunnen grote spelers hun investeringen beter verspreiden en lagere prijzen vragen. Waarom blijven kleine partijen dan toch bestaan?
Maatwerk, lokale ondersteuning, minder bureaucratie, minder lange wachttijden en persoonlijke service blijkt voor veel bedrijven toch erg belangrijk. Een kleine cloud-partij heeft daarnaast vaak een betere SLA, met een betere vergoeding voor zakelijke verliezen. SLA’s van de grote cloud platformverkopers geven kortingen op downtime, het gaat over prijzen. Zij bieden verder geen beloftes, terwijl compensatie, juist voor veel klanten het meest aantrekkelijke deel van de SLA is.

Cloud adoptie bereikt alom vertegenwoordigheid

Uit het Rightscale state of the cloud report 2014 bleek dat 94% van de ondervraagde organisaties of al clouddiensten afneemt of aan het experimenteren is met de cloud. We hoeven niemand te overtuigen dat 94% een zeer groot aantal is. Het lijkt er dan ook op dat 2014 inderdaad het jaar is dat de cloud algemeen geaccepteerd wordt. De keuze is namelijk reuze; publiek, hybride, private of geheel op maat gemaakte cloud-oplossingen. Cloud zal op den duur de nieuwe standaard worden en we zullen terugkijken op traditionele ICT modellen, zoals we nu terugkijken op ouderwetse draaitelefoons.

Dit is een bijdrage van McCloud, kennispartner van het ICT informatiecentrum.
McCloud | Zuiddijk 255A | 1501 CK Zaandam Tel.: +31 (0) 88 248 88 88 | info@mccloud.nl | mccloud.nl