Trends en ontwikkelingen - Overcloudcomputing.nl

Cloud computing trends

Eind 2013 werden er veel voorspellingen gedaan voor het nieuwe jaar, waarin de cloud hoogtijdagen zou beleven. De cloud heeft de toon gezet voor een nieuwe benadering van IT. Door middel van de cloud computing zijn particulieren en bedrijven in staat om hun IT diensten minder te laten beperken door traditionele software modellen en niet meer te investeren in eigen hardware. Is 2014 ook daadwerkelijk het jaar van de cloud en wat zijn de huidige ontwikkelingen op het gebied van deze belangrijke technologische trend?

Succesvolle bedrijven kiezen voor cloud computing

Uit de MKB Cloud Barometer 2014 is gebleken dat bedrijven met bovengemiddelde groei meer gebruik maken van de cloud dan andere bedrijven. Daarbij zijn de MKB ondernemers steeds meer tevreden over de geïmplementeerde cloudoplossingen. Het belangrijkste voordeel dat zij noemden was dat zij altijd en overal toegang hebben tot hun data. Op twee stond het eenvoudige gebruik van de applicaties voor de medewerkers. Daarnaast bleek een belangrijk voordeel dat de IT kosten omlaag gaan.

Hybride cloud favoriet

Uit het State of the Cloud Survey van 2014 bleek dat hybride en multi-cloud implementaties de meest gewenste oplossingen zijn voor het gemiddelde bedrijf. 74 procent van de zakelijke respondenten uit de survey bleek te beschikken over een multi-cloud-strategie en 48 procent gaf aan van plan te zijn in de toekomst voor een hybride cloudoplossing te kiezen.

Veiligheid

Nu de voordelen van cloud modellen steeds zichtbaarder worden, blijven bedrijven zich ook in 2014 veel zorgen maken over de veiligheid. Het idee dat de cloud altijd minder veilig is dan een eigen datacenteromgeving blijft dominant. Deze overwegingen hebben zeker ook tot “scherpte” van cloud service providers geleid. Toekomstige gebruikers controleren namelijk steeds beter de veiligheidsnormen. Zij kijken of gegevens versleuteld worden opgeslagen, voordat ze worden geupload of gedownload. Daarnaast controleren zij steeds beter wat er gebeurd als gegevens gehackt worden of verloren gaan en wat er gebeurd als een cloud service provider failliet gaat.
Helaas krijgen bedrijven bij veel cloud service providers hetgeen wat zij betalen. Een gratis cloudgebaseerde service provider, dient op een of andere manier winst te maken. Soms betekent dat uw gegevens kunnen worden opgeslagen voor marktonderzoek of marketing- of reclame doeleinden. Het is daarom altijd aan te raden de kleine lettertjes te lezen of een gesprek aan te vragen, voordat een dienst geïmplementeerd wordt.

Dit is een bijdrage van McCloud, kennispartner van het ICT informatiecentrum.
McCloud | Zuiddijk 255A | 1501 CK Zaandam Tel.: +31 (0) 88 248 88 88 | info@mccloud.nl | mccloud.nl