Aandachtspunten bij de cloud - Overcloudcomputing.nl

Aandachtspunten bij de cloud

De cloud biedt voor veel organisaties de mogelijkheid om te innoveren zonder hoge investeringen. Zowel telecom providers als IT bedrijven hebben de cloud dan ook omarmt en bestoken u met prachtige verhalen over hun cloud oplossingen. Maar waar moet u nu echt op letten als u naar de cloud wilt overstappen? Hieronder de aandachtspunten bij de overgang naar de cloud.

Datacenter

Veruit de belangrijkste drager van cloud diensten is het datacenter. Datacenters zijn er in allerlei vormen. Van amateuristische omgebouwde computerruimtes bij IT leveranciers tot professionele Tier 4 data centers waar ondermeer Google en Microsoft gebruik van maken. Zoek dus altijd goed uit vanuit welk type data center uw cloud provider zijn diensten aanbiedt en ga er gewoon kijken als u het niet vertrouwt.

Veiligheid

Een van de belangrijkste aspecten bij cloud diensten is veiligheid. Immers, zonder goede veiligheidsmaatregelen zijn uw data en bedrijfsgegevens aan hackers overgeleverd. En die laten meestal niets heel van uw bedrijfsvoering. Let daarom goed op de veiligheidscertificaten en het (digitale) toegangsbeleid van zowel uw cloud provider als het datacenter waarvan gebruik wordt gemaakt. Minimaal ISO 27001 is hierbij de norm.

Connectiviteit

Geen probleemloze toegang tot cloud diensten zonder een stabiele internet verbinding. Zeker als er van kantoor veel data heen en weer verstuurd wordt naar de cloud, of wanneer de internet verbinding ook voor video communicatie wordt gebruikt. Glasvezel is altijd de beste optie. Maar als uw pand zich op grote afstand van de dichtstbijzijnde glasvezel kabels bevindt, is de aanleg hiervan erg duur. Tenzij uw collega bedrijven mee willen betalen voor de aanlegkosten.

Mobility

Een belangrijke aanjager voor cloud diensten is Het Nieuwe Werken, waarbij gebruik wordt gemaakt van de sterk groeiende mobility mogelijkheden. Bedrijven rusten hun werknemers steeds meer uit met een iPad en zijn hun bedrijfsapplicaties aan het “verAppen”. Een veilige en betaalbare mobiele internet verbinding van een provider met een prima dekking is dan noodzakelijk om overal online te kunnen werken. Let dus goed op welke provider en type abonnement u kiest.

Data recovery

Ook als uw data in de cloud staat, is het verstandig om regelmatig back-ups te maken naar een externe locatie, buiten de data centers van uw cloud provider. Hierbij wilt u natuurlijk uw data voor 100% terug kunnen halen. Helaas is dit niet bij alle providers mogelijk. Let dus op welke provider u kiest wanneer u dit belangrijk vindt.

Fysieke locatie data

De plaats waar uw data fysiek is opgeslagen is erg belangrijk in verband met juridische aspecten, zoals het recht voor overheden om uw data in te zien. Staat uw data in een data center in de USA (zoals bijvoorbeeld bij Google Docs), dan valt uw data onder de zogenaamde Patriot Act en kan de Amerikaanse overheid uw data inzien wanneer uw bedrijf verdacht wordt van terroristische activiteiten. Bij privacy gevoelige data is dit echter wettelijk niet toegestaan. Dit is de reden waarom veel overheden in Nederland eisen dat hun data in Nederland blijft. Denk dus goed na over de locatie van het data center van uw cloud provider wanneer deze zaken belangrijk voor u zijn.

Robuustheid oplossing

Zodra u gebruik maakt van cloud diensten bent u kwetsbaar. Immers als de cloud dienst niet beschikbaar is, liggen er bij u 1 of meerdere bedrijfsprocessen stil. Hoe belangrijker het bedrijfsproces, hoe meer aandacht besteed dient te worden aan de robuustheid van de cloud dienst. Maatregelen die in dit kader genomen kunnen worden zijn onder andere dubbele hardware, twin data center oplossingen en twee volledig gescheiden verbindingen naar de grotere kantoor locaties.

Dit is een bijdrage van Fortado, kennispartner van het ICT informatiecentrum.
Fortado | Weidehek 32B | 4824 AS Breda
Tel.: +31 (0) 88 237 72 27| info@fortado.nl | fortado.nl