Voordelen van de cloud - Overcloudcomputing.nl

Voordelen van de cloud

Veel bedrijven beseffen steeds meer dat de voordelen van cloud computing voor het MKB enorm zijn. Daar waar het eerst voorbestemd leek voor grotere bedrijven met veel interne of externe ICT kennis, blijkt cloud computing juist ook een uitkomst te kunnen zijn voor het midden- en kleinbedrijf. Hier nog eens de acht meest in het oog springende voordelen van cloud computing voor het MKB:

Minder kosten voor licenties

U bespaart aanzienlijk doordat u niet meer hoeft te investeren in licenties van allerlei softwarepaketten, maar eenvoudig een (veel lager) vast bedrag per medewerker per maand betaalt voor één of meerdere cloud diensten.

Minder kosten voor hardware

Computers hoeven niet meer elke paar jaar vervangen te worden, dat geeft een behoorlijke kostenbesparing. En de servers die nu nog in uw bedrijf aanwezig zijn en onderhouden moeten worden door dure ict’ers, vallen grotendeels (en in sommige gevallen zelfs helemaal) weg. Dat bespaart veel vervangings- en onderhoudskosten.

Betere back-ups

Het maken van back-ups is niet meer alleen uw eigen verantwoordelijkheid, deze ligt nu ook bij de aanbieder van een cloud service. Gelukkig hebben deze aanbieders het goed voor elkaar en maken ze vaak back-ups op meerdere servers. U heeft dus geen zorgen meer over de dagelijkse back-up en kunt zich gewoon richten op waar u goed in bent, ondernemen.

U kunt overal werken

Als u in de cloud werkt, heeft u overal toegang tot uw bestanden. Thuis of op locatie werken wordt ineens heel eenvoudig en is nauwelijks anders dan op kantoor, alleen de koffie smaakt waarschijnlijk anders. Deze flexibiliteit bevalt over het algemeen goed en geeft menigeen meer plezier in het werk.

U kunt vanaf ieder apparaat werken

Of het nu de laptop op uw werk is, of uw iPhone in de trein. Uw tablet op vakantie of uw Chromebook bij de klant. Cloud diensten werken op ieder apparaat en u heeft altijd de beschikking over al uw e-mail, agenda’s, contacten en bestanden.

Cloud computing is schaalbaar

Met cloud computing kunt u eenvoudig nieuwe medewerkers toevoegen, zonder grote investeringen of lange wachttijd. Omdat veel cloud services werken met abonnementen op maandbasis, kunt u zelfs aan tijdelijke krachten snel alle functionaliteiten bieden en deze op enig moment weer stopzetten.

Uw bestanden worden goed beveiligd

Veel gehoorde vraag is: “hoe veilig is de cloud eigenlijk?”. Bestanden die op uw eigen pc’s of server staan zijn behoorlijk kwetsbaar. Gebruikmakend van cloud computing staan uw gegevens opgeslagen in (vaak meerdere) streng beveiligde datacenters en worden er dagelijks meerdere back-ups gemaakt.

Werken in de cloud is betrouwbaar

Uw eigen server wil nog wel eens uitvallen misschien, met de nodige gevolgen voor de voortgang binnen uw bedrijf. Cloud services zijn voornamelijk afhankelijk van een werkende internet verbinding. Als deze eens uitvalt kunt u dus altijd op een andere locatie aan de slag, u heeft immers overal toegang tot uw e-mail, agenda’s, contacten en bestanden. Om een voorbeeld te geven: Google garandeert voor haar Google Apps for Business een beschikbaarheid van 99,9%, welke eigen server kan dat zeggen?

Dit is een bijdrage van Presis, kennispartner van het ICT informatiecentrum.
Presis | Dr. Kuyperkade 28 | 3142 GC Maassluis
Tel.: +31 (0) 10 592 81 36| contact@presis.nl | presis.nl