Cloud computing definities - Overcloudcomputing.nl

Cloud computing definities

Wat is Cloud Computing? Hoe luidt de definitie van Cloud Computing en wat beschouwen ICT specialisten als Cloud Computing software? Lees via deze pagina de antwoorden van ICT specialisten op deze vraag.

Veritas BI

Cloud computing faciliteert een flexibel en schaalbaar gebruik van computer resources over het internet, on demand. Deze resources worden als een service gebruikt, hierbij blijft de aanbieder eigenaar. De services worden gekenmerkt door een hoge mate van standaardisatie en quality of service. De prijs van de services is gebaseerd op het pay per use principe en zal worden gedifferentieerd op basis van de geboden quality of service.

Progreso

Cloud maakt het mogelijk om verschillende business processen te ondersteunen door middel van remote applicaties die te allen tijde gemakkelijk, veilig en volledig te gebruiken zijn, waarbij de enige vereiste een (mobile) device is dat in verbinding staat met het internet. De servers worden beheerd door de leverancier. Essentieel is dat bij cloud de fysieke locatie van een server (of servers) geen belang heeft. Deze is beschikbaar, via de internet cloud.

Ctac

Cloud computing is een snelgroeiende trend binnen de IT industrie. Organisaties krijgen tal van mogelijkheden om de kosten te controleren die voortkomen uit de implementatie en het onderhoud van applicatie-oplossingen. Cloud computing is een verzamelnaam voor een categorie dienstverlening waarbij de exploitatie van een platform, infrastructuur, applicatie of functionaliteit ‘as a service’ aangeboden wordt. Hierbij staan begrippen zoals ‘utility based’, ‘selfservice’ en ‘internet’ centraal.

Serenga

Cloud computing is het platform voor IT van de toekomst. Dit betekent voor klanten, dat ze zich nog meer kunnen concentreren op hun kerntaken. Ze hoeven zich niet meer bezig te houden met bedrijfsoneigenlijke zaken als beheer van soft- en hardware. Voor IT afdelingen betekent dit een nieuwe invulling van de werkzaamheden, van regulerend naar ondersteunend. Voor de markt betekent dit nieuwe mogelijkheden, waar vroeger zware en ook vaak dure applicaties alleen ter beschikking waren voor grote bedrijven, komen dit soort applicaties nu ter beschikking voor het MKB.

Memocom

Bij cloud computing draait de software ‘in de cloud’, dat wil zeggen, ergens in een datacenter toegankelijk middels internet en zorgt de leverancier dat de software veilig en betrouwbaar doet waarvoor het bedoeld is. Alle zorgen omtrent infrastructuur, beveiliging, continuïteit, etc. worden de eindgebruiker uit handen genomen.

Consafe Logistics

Cloud kan verschillende vormen hebben. Het varieert van Infrastructure as a Service (IaaS) tot een volwaardige Software as a Service (SaaS), waarvoor men betaalt naar gebruik. Bij IaaS gaat het vooral om het niet zelf bezitten of beheren van de hardware (outsourcen van infrastructuur). Bij SaaS wordt cloud gezien als een extern beschikbaar gestelde applicatie waar direct gebruik van gemaakt kan worden. Vaak wordt cloud geïnterpreteerd als deze meest vergaande vorm waarbij men alleen datgene gebruikt wat men nodig heeft, men kan wisselen tussen leveranciers en waarbij simpelweg toegang kan worden verkregen tot gangbare oplossingen. Als het echter gaat om bedrijfskritische oplossingen die een concurrentievoordeel moeten opleveren, zit cloud tussen deze twee vormen in. Het is in ieder geval SaaS, maar wel op basis van een langtermijn partnership met een betrouwbare leverancier en gegarandeerde SLA’s (Service Level Agreements).

WIPA Nederland

Het centraliseren van hardware, software en bedrijfsinformatie op een (gedeeld) platform, 100% verzorgd door de aanbieder. Er is echter een groot verschil tussen kantoorautomatisering via de cloud of het hosten van een website of webapplicatie in de cloud.

Pantheon Automatisering

Cloud computing is de ultieme stap in het traject naar software uit de muur. On demand software zoals IBM dat in het verleden al heeft geïntroduceerd. De algemene deler van Application Service Provider (ASP), Software as a Service (SaaS) en cloud is dat de toepassingssoftware webbased is. Dat het iedere of minstens de meeste browser(s) ondersteunt en het eenvoudig ‘praat’ met de diversiteit aan webservices.

Lees hier meer over de kennispartners van het ICT informatiecentrum die een bijdrage leverden aan deze pagina.