Cloud Computing begrippen - Overcloudcomputing.nl

Bekijk hieronder de meest voorkomende begrippen over cloud computing.


aaS: As a Service

as a Service (aaS) wordt als term gebruikt in de ICT om aan te duiden dat iets wordt gehuurd. Het woord er voor (Software, Network etc.) geeft aan wat er wordt gehuurd.


IaaS: Infrastructure as a service

Bij Infrastructure as a service (IaaS) wordt de IT infrastructuur gehuurd bij een externe partij. Deze infrastructuur is via de cloud bereikbaar. De software en de applicaties moeten door de huurder zelf op de IT infrastructuur gezet worden.


PaaS: Platform as a service

Bij Platform as a service (PaaS) wordt de IT infrastructuur gehuurd van een externe partij. Deze infrastructuur is via de cloud beschikbaar. Naast de IT infrastructuur worden er nog meer services verleent zoals bijvoorbeeld onderhoud van de software die er op geïnstalleerd wordt en de beveiliging hiervan. De software zelf moet wel door de huurder nog gekocht worden.


SaaS: Software as a service

Software as a Service (SaaS) is het huren van software in plaats van deze kopen. De software draait bij een externe partij en wordt aan de huurder via de cloud ter beschikking gesteld.


NaaS: Network as a service

Network as a service (NaaS) is het huren van een netwerk. Het kan hier bijvoorbeeld gaan om een intranet dat via een cloud gehuurd wordt van een leverancier.


CaaS: Communication as a service

Communication as a service (CaaS) zijn communicatie middelen die in de cloud verhuurd worden. Het kan gaan over bijvoorbeeld internettelefonie of videoconferences.


StaaS: Storage as a service

Storage as a service (STaaS) is opslagruimte die in de cloud wordt aangeboden. Hierdoor is deze data altijd en overal opvraagbaar.


SECaaS: Security as a service

Security as a service (SECaaS) is het huren van beveilig software. Van deze software wordt via de cloud gebruikgemaakt. Het kan hier gaan om verschillende soorten beveilings software zoals anti-virs en anti-malware software.


DaaS: Data as a service

Data as a service (DaaS) is het opslaan van data in de cloud. Hierdoor is de data altijd en overal opvraagbaar.


DaaS: Desktop as a service

Desktop as a service (DaaS) is het hosten van de desktop in de cloud. Hierdoor is het mogelijk om overal altijd in te loggen op uw eigen desktop.


DBaaS: Database as a service

Database as a Service (DBaaS) is het hosten van de datase in de cloud. Hierdoor is de data altijd en overal opvraagbaar.


TEaaS: Test environment as a service

Test Environment as a service(TEaas) host de test omgeving van software in de. Hierdoor kunnen verschillende klanten de software testen zonder dat de software lokaal geïnstalleerd hoeft te worden.


APIaaS: API as a service

API as a service APIaaS is een oplossing waarbij API’s (Application programming interfaces) aangeboden worden in de cloud waardoor deze altijd toegankelijk zijn.


BaaS / MBaaS: (Mobile) Backend as a service

Backend as a service (BaaS), ook wel Mobiel Backend as a service genoemd (MBaaS), zijn programma’s die verhuurt worden die ondersteuning bieden bij het creëren of hosten van mobiele applicaties.


IPaas: Integration platform as a service

Integration platform as a service (IPaaS) biedt de mogelijkheid om via de cloud software te integreren bij verschillende bedrijven.


16

16


16

16


16

16


16

16


16

16


16

16


16

16


16

16


16

16


16

16