Visie op de cloud - Overcloudcomputing.nl

Visie op de cloud

Steeds vaker merken we dat de bestaande SOA-infrastructuur geen bevredigende oplossing is voor de goede dienstverlening die een gemeente wil bieden. Een generiek, webgebaseerd softwarepakket, bij voorkeur uit de cloud, is dat wel.

Vanaf 2015 wordt van gemeenten verlangd dat zij antwoord hebben op alle vragen van burgers aan de overheid. Dat vraagt nogal wat van de gemeentelijke informatievoorziening: burgers én werknemers dienen op een snelle manier van de juiste informatie te worden voorzien. Eén manier om dit voor elkaar te krijgen is door individuele, gespecialiseerde applicaties van verschillende leveranciers aan elkaar te koppelen. Dit is echter complex, technisch en duur. Bovendien kennen wij geen enkele overheidsorganisatie waar dit in de praktijk goed is gerealiseerd.

Eén generiek totaalpakket uit de cloud biedt hierbij uitkomst. In deze tijden van ‘het nieuwe werken’, ‘zaakgericht werken’ en de ‘overheid 2.0’ is het steeds normaler om flexibel te werken, dus werkplek onafhankelijk, thuiswerken, vergaderen via conference calls en online werken. De cloud speelt al een rol in het ondersteunen en faciliteren hiervan, maar naarmate meer overheden zich hiermee gaan bezighouden, zal de rol van de cloud voorlopig alleen maar toenemen denken wij.

Er wordt gewerkt in de cloud, er worden bestanden uitgewisseld in de cloud, documenten en registraties zijn opgeslagen in de cloud en zelfs complete configuraties van smartphones zijn terug te halen via een back-up uit, jawel, de cloud. De cloud is altijd bereikbaar, heeft geen openingstijden en geen vaste locatie. Bedrijven, burgers en overheden kunnen via de cloud altijd werken waar en wanneer ze willen en vinden via elk kanaal dezelfde informatie. Daarnaast zijn cloud omgevingen flexibel schaalbaar waardoor de capaciteit perfect is af te stemmen met de behoefte van de organisatie. Wij zien cloud computing daarom als een handige, flexibele mogelijkheid om anywhere, anyplace and anytime te werken.

Omdat de cloud omgeving online te benaderen is hoeven de werknemers niet per se naar een centraal kantoor te komen waar een complete IT omgeving is ingericht en wordt beheerd. De werknemers kunnen bij de bedrijfsdocumentatie, kunnen samenwerken aan documenten en kunnen zaken delen via de cloud, waar ze ook zitten. Hierdoor kan de organisatie zich richten op haar echte taak; dienstverlening. Dat het in de praktijk werkt merken we zelf. Onze medewerkers wonen verspreid over het land en we werken zonder kantoor met vaste werkplekken. Documenten, agenda’s, nieuwsberichten, klantinformatie – alles delen we in de cloud. Hierdoor besparen we enorm op onze vaste kosten. En reistijd. We kunnen werken waar en wanneer we willen. En op welk apparaat we willen. Met de besturingssoftware die we willen. Bij de klant, thuis of onderweg.

Het is niet ondenkbaar dat zelfs de grens tussen werk en privé vager en ongedefinieerder wordt. Via het internet is men vrijwel 24/7 bereikbaar en juist dat internet is waar de cloud zich bevindt. Is het tegenwoordig vreemd om ‘nog even’ dat document van je collega door te nemen op de iPad wanneer je ’s avonds in de tuin zit? Om even een mailtje te lezen of te beantwoorden? Wij vinden van niet.

IenPM ondersteunt overheidsorganisaties op het gebied van informatiemanagement, digitalisering en zaakgericht werken.

Een bijdrage van Informatie- en procesmanagement (IenPM) | ienpm.nl