Meest ingrijpende ICT ontwikkeling - Overcloudcomputing.nl

Meest ingrijpende ICT ontwikkeling

Cloud computing betekent eigenlijk het verplaatsen van lokale ICT infrastructuren (inclusief exploitatie, kennis, bemensing) naar onbekende locaties en bepaalt de gebruiker zelf welke software (diensten) zij via het internet voor welke periode gebruikt.

In mijn 36-jarige carrière is dit de meest fundamentele en meest ingrijpende ICT ontwikkeling die ik meemaak. De naam cloud computing is een hype maar de betekenis ervan is blijvend waar niemand omheen kan. Uiteindelijk is het gewoon commodity en het leveren van data (ICT diensten) is dan hetzelfde als het leveren van energie, communicatie (telefoon), stroom en wegen. Haperingen in deze dienstverlening zullen het 8 uur journaal gaan halen. De ICT gebruiker is afnemer en hoeft nagenoeg niets meer te organiseren om ICT ‘in de lucht’ te houden. Middelen (capaciteit, software) en kennis (performance, beschikbaarheid, beveiliging) concentreren zich tot een dienst waar specialisten achter zitten.

In de aankomende jaren zullen wetgeving (privacy, eigendom data) en markt-ontwikkeling volgen. Veel leveranciers (en ook avonturiers) zullen zich op deze ‘snel groeiende’ markt storten en uiteindelijk zullen er enkele grote leveranciers overblijven. Voor veel ICT gebruikers schuilen hier de grote risico’s: Is de continuïteit van mijn leverancier gewaarborgd? Heeft mijn leverancier voldoende capaciteit en middelen om de ontwikkelingen te volgen? Kan ik eenvoudig overstappen naar een andere leverancier? Biedt de leverancier voldoende garanties voor wat betreft privacy? Biedt mijn leverancier voldoende cloud software?

Ontwikkelingen
Een mooi voorbeeld van cloud computing speelt zich al af in de wereld van de zogenaamde apps. Vaak gratis en in ieder geval zeer goedkoop, een groot aanbod, eenvoudig te bedienen en direct te gebruiken. En nog veel belangrijker: eenvoudig te vervangen. Als platform zorgt cloud computing er voor dat dit ook zal gaan gebeuren voor lichte en uiteindelijk zware bedrijfstoepassingen. Feitelijk gebeurt dit nu al met kantoorautomatisering (agenda, e-mail, documenten, etc.) en diverse lichte bedrijfsapplicaties. Je hebt eigenlijk al cloud computing nodig als je via je mobiel, op kantoor, thuis of waar dan ook over jouw up-to-date agenda wilt beschikken. Je kent de maker van de software mogelijk niet en je weet ook niet waar jouw agenda-gegevens zijn opgeslagen. Het belangrijkste in dit voorbeeld is dat de ondernemer het zelf kan regelen zonder dure specialisten.

Type organisaties
Uiteindelijk zal elk type organisatie van cloud computing profiteren. In de aankomen-de drie tot vijf jaar zal vooral het MKB profiteren van deze ontwikkeling. 70 tot 90% van haar ICT behoefte (functionaliteit) zal via de cloud geleverd kunnen worden. Via abonnement sluiten zij automatisch aan bij de nieuwste ontwikkelingen, eigen ICT beheer (en met name eigen netwerken) horen tot het verleden, de kosten versus opbrengsten worden voorspelbaar(der) en voor veel MKB bedrijven zal ICT hetzelfde worden als de telefoon- en energierekening. De grotere organisatie zullen in eerste instantie alle applicaties ‘rondom’ bedrijfskritische applicaties onder cloud computing gaan brengen.

Onze diensten en producten
Deze worden al op abonnementsbasis geleverd. Onze uitdaging is om onze diensten en producten aan ‘onbekende’ gebruikers te leveren. Via een simpele vraag en antwoord dialoog zullen zij zelf een HRM systeem kunnen samenstellen waarachter ruim 1.000 variabelen functioneren.

Een bijdrage van Atras Software | AtrasWebsite/Home.aspx