De wereld van cloud computing - Overcloudcomputing.nl

De wereld van cloud computing

Bij cloud computing maak je gebruik van applicaties en software die niet op je eigen server of in je eigen werkomgeving staan, maar online op het internet. Die online omgeving is in eigendom van een externe leverancier. Een goed voorbeeld van software die in de ‘cloud’ wordt aangeboden, is CRM software.

Hype of geen hype?
Of iets een hype is, heeft een sterke relatie met de structurele voordelen die het biedt voor de koper. Bij CRM applicaties via de cloud kunnen we stellen dat het niet om een hype gaat. Het gaat om aansluiten bij actuele wensen van organisaties om hun concurrentievoordeel te versterken.

De voordelen en aandachtspunten op een rij.

Voordelen van CRM in de cloud

  • Locatie onafhankelijk werken:een voordeel voor mobiele gebruikers (denk aan sales- en servicemedewerkers). Het belang wordt onderstreept door de stijgende belangstelling voor ‘het nieuwe werken’, dat de flexibilisering van de maatschappij vertegenwoordigt.
  • Onderhoud en beheer: de inspanning voor het onderhoud van de software ligt bij de leverancier. Door te kiezen voor een betrouwbare, gevestigde leverancier ben je ook direct gegarandeerd van de nieuwste ontwikkelingen.
  • Focus: men kan zich volledig richten op de klant omdat er minder aandacht voor interne processen en kennis van ICT infrastructuren is vereist.
  • Investeringsspreiding: veel leveranciers bieden software in de cloud op basis van een maandelijks bedrag, gebaseerd op het aantal gebruikers en gekozen functionaliteit.

Aandachtspunten

  • Integraties tussen legacy systemen en cloud systemen:bij grotere, traditioneel ingerichte organisaties is vaak sprake van bestaande legacy systemen. Die kunnen niet zomaar aan een standaard oplossing worden gekoppeld.
  • Samenwerking met de leverancier:de omgeving in de cloud is niet van jezelf en daarmee bestaat geen 100% zeggenschap (behalve over de data) over bijvoorbeeld nieuwe functionaliteiten.
  • Total Cost of Ownership:daar waar het voordeel van een cloud applicatie in de investeringsspreiding kan zitten, is het bijbehorende nadeel dat over een langere periode de totale investering in de software hoger kan uitvallen.
  • Big brother …: data die in de cloud beschikbaar wordt gesteld, valt onder de wetgeving van het land van de leverancier. In Amerika geldt een wet die de Amerikaanse overheid meer mogelijkheden biedt om informatie te vergaren over en op te treden in geval van mogelijk terrorisme. Indien Europese klanten kiezen voor een Amerikaanse cloud computing provider, zouden hun gegevens en databases ook door de Amerikaanse overheid opgevraagd kunnen worden. [Wikipedia]

De cloud, CRM en de toekomst

Dat we van de mogelijkheden en beschikbaarheid van data in de cloud niet meer klapperen met onze oren, is te danken aan alle ontwikkelingen op het gebied van social media. De manier waarop wij denken over privacy en de beschikbaarheid van data is veranderd.

Met de parallelle komst van cloud computing en social media is een omslag in onze behoefte aan controle en geheimhouding ontstaan. Die omslag geeft veel mogelijkheden voor samenwerking met de klant, en het bieden van mogelijkheden aan de klant om zelf zijn eigen data actueel en correct te houden. Hierdoor zijn leveranciers beter in staat om aan te sluiten bij de behoeften van de klant. De komende jaren gaan CRM diensten in de cloud in onze optiek steeds meer gebruik maken van kantoorapplicaties en sociale netwerken in diezelfde cloud.

CRM excellence is specialist op het gebied van Customer Relationship Management en Social CRM vanuit een strategische directie visie.

Een bijdrage van CRM excellence | crmexcellence.nl