De cloud als Boost2Business - Overcloudcomputing.nl

De cloud als Boost2Business

Veel bedrijven en organisaties hebben hoge verwachtingen van de cloud: computer-toepassingen waarvoor u niet hoeft te investeren in hardware of waarvoor u software moet installeren. Doorgaans kunt u direct aan de slag. Doordat u betaalt voor het gebruik in plaats van de aanschaf van cloud gebaseerde diensten blijft u financieel slagvaardig. Ook kunt u binnen en buiten kantoor gebruik maken van zulke diensten. Dat klinkt allemaal als muziek in de oren. Het lijkt alsof u deze boot niet mag missen. Of is het een Titanic die op stoom begint te raken? Zoals vaker bij nieuwe fenomenen blijven de nadelen onderbelicht. Dit stukje helpt u te voorkomen dat u met cloud de mist in gaat.

Wie bezit uw data? 
Wie bezit de data die u in de cloud opslaat? Blijven uw gegevens van u of worden ze eigendom van het bedrijf waarmee u zaken doet? In sommige gevallen is de leveran-cier namelijk via de algemene voorwaarden eigenaar en kunnen zij deze data dus naar hartelust gebruiken voor andere doeleinden. Google en Facebook doen dat bijvoorbeeld al. Voor u kan dit echter uitermate problematisch en riskant zijn.

Toegang in slechte tijden
Mocht uw liquiditeit tijdelijk onder druk staan en loopt u daardoor een betalings-achterstand op, dan kan een dienstverlener in de cloud de toegang tot uw bedrijfs-informatie blokkeren. Dat is natuurlijk absoluut onwenselijk. Bovendien kan ook uw leverancier financieel minder solide zijn. Op welke wijze is dan geborgd dat uw gegevens ook toegankelijk blijven als uw cloud leverancier zijn verplichtingen niet meer kan nakomen?

Gebruikerservaring
Ook de gebruikerservaring op kantoor kan achteruitgaan door over te schakelen op de cloud. Uw backoffice heeft momenteel wellicht direct toegang tot de server via een zwaar geoptimaliseerd intranet. Met een bedrijfsapplicatie in de cloud kan de prestatie van cruciale functies tot ver onder de maat zakken.

Beschikbaarheid
Als data niet meer binnen uw bedrijfsmuren worden opgeslagen, dan zal een inter-netstoring de nodige hoofdbrekens opleveren. Uw kernproces mag niet vastlopen. Een beschikbaarheidsgarantie van 99,9% betekent nog steeds kans op 20 werkbare uren storing per jaar; 260 werkbare dagen van 8 uur maal 0,01% zonder garantie. En wat is deze garantie waard als uw cloud partner bij het niet-presteren conform contract maximaal de waarde van het abonnement vergoedt? Uw bedrijf ligt er nog steeds stil om.

Bepaal nu uw strategie ten aanzien van de cloud
Aan bovenstaande aandachtspunten zijn ook voordelen verbonden. Als uw kantoor-pand door brand wordt verwoest, kunt u in de cloud direct de volgende dag weer aan de slag gaan. Bovendien is met de inzet van cloud toepassingen in uw bedrijf of organisatie een strategisch voordeel te behalen. Er komen steeds meer mobiele apparaten waarmee men plaatsonafhankelijk toegang kan krijgen tot gegevens. De juiste app kan het verschil maken tussen u en uw concurrent; er is dus veel te winnen voor uw organisatie. Wel is een heldere strategie ten aanzien van cloud en een calamiteitenplan van cruciaal belang. Denk dus goed na over de stap, maar laat de cloud u daarna vooral een Boost2Business geven!

Een bijdrage van 20/20 vision Europe | 2020vision.nl