Cloud, veelbelovend, maar ook risico's - Overcloudcomputing.nl

Cloud, veelbelovend, maar ook risico’s

Naast Android en BYOD (Bring Your Own Device) zijn ook cloud en cloud computing van die termen waarmee we in toenemende mate, dagelijks bestookt worden. In die communicatie ligt de nadruk vaak op technologische mogelijkheden, de voordelen en eventuele risico’s voor uw organisatie blijven regelmatig onderbelicht.

Cloud computing is werken met een applicatie die via een internetverbinding beschikbaar is, het programma staat dus niet op uw lokale PC of server geïnstalleerd. Dat klinkt hip, maar veel dealers van IBM bieden zo’n optie al langer dan 25 jaar!

Om het geheel nog wat meer verwarrend te maken, discussiëren leveranciers van cloud oplossingen onderling over wat echte cloud is. Echte cloud is dan een omgeving waarin u op ieder moment volledig naar wens, onbeperkt gebruikers kunt toevoegen of in aantal laten afnemen. Hotmail en Gmail zijn prima voorbeelden van dergelijke applicaties.

Werken met software vanuit de cloud biedt grote voordelen. Zo hoeft uw bedrijf geen servers aan te schaffen of voor beheer zorg te dragen. U kunt altijd, overal vandaan, via een internetverbinding met uw programma’s werken. Ook zult u altijd beschikken over de meest recente versie van de betreffende software producten.

Het grootste nadeel van de cloud is het inleveren van controle. De hardware waar applicaties op geïnstalleerd staan, is niet op uw locatie aanwezig. U kunt dus niet het systeem handmatig herstarten als er een issue is. Daarnaast staat al uw data op externe systemen. Informatie is geld waard, dat blijkt uit het succes van bedrijven zoals Google en Facebook. Oplettendheid is dus op zijn plaats.

Zowel privé als zakelijk zijn we gewend geraakt aan het opslaan van gegevens en applicaties op onze eigen PC, of de eigen serveromgevingen. Dat lokaal opslaan is met cloud computing niet langer relevant, uw data staat immers op een externe computer, ergens op onze planeet.

‘The cloud’ kan worden aangeboden via een maximaal beveiligde serveromgeving bij een professioneel hostingbedrijf, maar ook vanuit een tuinhuisje op het platteland van China. Cloud computing is dus niet per definitie zonder risico’s, onderzoek goed welke opzet een leverancier u biedt!

Het succes van de cloud zal grotendeels afhankelijk zijn van de mate van betrouwbaarheid die in de komende jaren geboden wordt. Het beheer van primaire processen bij een derde partij leggen is voor veel bedrijven een (te) grote stap. Onder voor-waarde dat de betrouwbaarheid erg hoog is, zullen steeds meer applicaties vanuit de cloud worden gebruikt.

Bij Aventeon bieden wij onze Logistics.ONE oplossing zowel vanuit de cloud aan, als voor installatie op een eigen omgeving. Sinds we cloud aanbieden, kiest zo’n 80 procent van nieuwe klanten voor die optie. Wij denken in de toekomst steeds meer mogelijkheden te kunnen bieden dankzij cloud computing. Belangrijkste doel is en blijft onze klanten van optimale en betrouwbare functionaliteit te voorzien. Daarnaast zal het realiseren van maximale onafhankelijkheid ten opzichte van hardware, netwerk en besturingssystemen in toenemende mate een rol gaan spelen. De cloud biedt Aventeon en haar klanten dus gewoon meerwaarde!

Een bijdrage van Aventeon | aventeon.nl/