Cloud computing niet meer weg te denken - Overcloudcomputing.nl

Cloud computing niet meer weg te denken

Wat opvalt bij vragen van zowel bestaande als van nieuwe klanten omtrent cloud computing is dat iedereen zijn eigen interpretatie geeft aan de term cloud computing.

Een eenduidige definitie bestaat er klaarblijkelijk (nog) niet. Is dit typerend voor een hype zoals we die al diverse malen eerder binnen de IT wereld hebben meegemaakt?

Uitgaande van het feit dat cloud computing inhoudt dat ieder persoon, zowel zakelijk als privé, voor een vast bedrag per maand kan beschikken over standaard software, is naar mijn mening cloud computing een niet meer weg te denken fenomeen. Cloud computing biedt een oplossing voor het feit dat het inrichten en onderhouden van eigen IT omgevingen steeds complexer, duurder en daardoor onbetaalbaar dreigt te worden voor de meeste MKB organisaties.

Wat mij echter opvalt is dat de software industrie kosten nog moeite spaart om ons met z’n allen te doen geloven dat degene die zeer binnenkort nog geen gebruik maakt van cloud computing niet meer meetelt, sterker nog, zakelijk gezien ten dode is opgeschreven.

Zo’n vaart zal het echter wel niet lopen, vermoed ik. Dit is voor mij namelijk een heel herkenbaar patroon dat ik al meer dan 35 jaar tegenkom binnen de IT wereld op het moment dat een nieuwe ontwikkeling zich voordoet. Steeds maar redeneren vanuit hetgeen de techniek te bieden heeft en geen of te weinig oog hebben voor de alledaagse werkelijkheid op dat moment.

Eén groot verschil met een aantal jaren terug is echter wel dat klanten zich niet meer zo gauw ‘gek’ laten maken door al dit soort uitingen. Inmiddels zijn zij, vaak door schade en schande uit het verleden, steeds wijzer en mondiger geworden en zijn zij steeds beter in staat zelf wel te bepalen wat en wanneer iets interessant voor hun is. Steeds meer organisaties zullen binnen afzienbare tijd delen van een aantal van hun (standaard) software op basis van het SaaS concept (Software as a Service) gaan inzetten. Te beginnen met toepassingen op het gebied van kantoorautomatisering zoals bijvoorbeeld MS-Office en Exchange, direct gevolgd door CRM-achtige omgevingen.

Tegelijkertijd zullen MKB bedrijven die volledig uit de voeten kunnen met een standaard ERP toepassing, ook hun ERP omgeving steeds meer gaan betrekken vanuit de cloud. Daar echter de meeste MKB bedrijven nog veelal gebruik maken van een speciaal voor hun aangepaste ERP toepassing, zie ik het voorlopig nog niet gebeuren dat ook zij op basis van SaaS gebruik zullen kunnen maken van een ERP toepassing. Wat de komende jaren het hoogst haalbare zal blijken is dat er als een soort tussenfase ‘private clouds’ zullen ontstaan voor een eigen, specifieke organisatie dan wel voor een groep gelijksoortige organisaties.

Een bijdrage van SBA Business Solutions | sba.nl