Cloud computing, de intelligente leefomgeving - Overcloudcomputing.nl

Cloud computing, de intelligente leefomgeving

Van een gewone leefomgeving naar een intelligente leefomgeving omzetten gaat over het samenvoegen van alle afzonderlijke systemen die deel uitmaken van de infrastructuur onder één draadloze paraplu. Hoe laat je een omgeving groeien en evolueren in het belang van alle burgers? Deze uitdaging wordt aangegaan door de slimme inzet van cloud-gebaseerde systemen.

Vanaf 2007 hebben Google en IBM hun krachten gebundeld om cloud computing te bevorderen. Dit concept verspreidt zich snel naar de rest van de wereld. Deze diepgaande IT transformatie is populair gemaakt door het gebruik van smartphones en tablets. In 2011 zijn er wereldwijd 500 miljoen handsets verkocht. Deze verbonden levensstijl bracht een ontwikkeling teweeg van diverse op cloud-gebaseerde diensten, die op hun beurt weer de nodige zakelijke kansen bieden.

In de toekomst zullen op grote schaal applicaties beschikbaar gaan komen in de particuliere en zakelijke markt. Particuliere ondernemingen kunnen de economische drijvers zijn voor stedelijke ontwikkeling, maar velen kunnen het zich niet veroorloven om hun eigen private clouds te bouwen als gevolg van beperkte middelen en technologische vaardigheden. Maar de trend naar een intelligente leefomgeving, en de oprichting van particuliere clouds, daar ontkomen we niet aan.

Een belangrijk kenmerk van alle cloud-gebaseerde systemen zijn intelligente managementfuncties op systemen en apparaten. Of het nu gaat om opbouwen, onderhoud of updates, het proces moet snel en eenvoudig zijn. Met cloud systemen, kunnen gebruikers applicaties installeren, hulpprogramma’s en gegevens downloaden via een paar simpele muisklikken en ze kunnen gemakkelijk hun apparatuur op afstand configureren en werken met automatische meldingen. Systeembouwers kunnen hosting diensten aan eindgebruikers leveren met minimale inspanningen voor de eindgebruiker.

Bijvoorbeeld, medewerkers worden op pad gestuurd om ter plaatse controles uit te voeren bij digitale bewegwijzeringinstallaties, maar met de cloud computing techniek kan deze apparatuur op afstand worden bediend via het netwerk. Een ander voorbeeld, digitale schermen op stations, in banken, winkelketens, ziekenhuizen etc. kunnen centraal worden aangestuurd via cloud diensten. Zelfs op geografisch verspreide apparatuur kunnen speciale acties en individuele aanpassingen worden aangestuurd vanuit een centraal back-end systeem via de cloud. Een doorbraak in time management en constante feedback over de status en onderhoud.

Advantech is het eerste bedrijf dat zich richt op industriële cloud computing en heeft hier drie strategieën voor. De eerste strategie is het gebruik van industriële hardware apparatuur vanwege de vele aanpassingsmogelijkheden en stabiliteit ten opzichte van consumenten hardware. Verschillende branches hebben immers hun eigen specificaties en ontwerpen. Advantech heeft op dit gebied een stevige reputatie opgebouwd. Intelligent beheer is de tweede strategie. Industrieel geautomatiseerde embedded hardware kan worden ingezet op zeer lange afstanden (zoals snelwegbewaking), worden geplaatst op moeilijk bereikbare plaatsen (zoals windmolens) of in risico omgevingen (zoals kernreactoren). De derde strategie is tweeledig, een embedded software service die automatisch de gebruikers via internet informeert over een systeem update, vergelijkbaar met Microsoft® Windows Update Service. En een ‘on-demand’ service vergelijkbaar met de App Store van Apple, waarmee Advantech een verscheidenheid van verschillende toepassingen biedt voor gebruikers om applicaties, utilities en drivers te installeren of aan te schaffen op vraag.

Een bijdrage van Advantech Europe | advantech.eu